En online notesbog

Rundfinnet Radeløv i Aarhus

marts 22nd, 2019. Kategori: Foto | 3 Kommentarer »

Rundfinnet Radeløv er en sjælden dansk bregne, der første gang blev fundet i Aarhus 1995. 10 eksemplarer blev dengang fundet ved Trebroer på Brabrandstien. Radeløven havde etableret sig i fugerne i en kampestensmur under den midterste jernbanebro.

Rundfinnet radeløv vokser normalt i klippesprækker, hvor den foretrækker halvskygge. I Danmark findes den naturligt på det nordøstlige Bornholm. Ellers findes den kun enkelte steder i kulturlandskabet på Sjælland og i Jylland f.eks. i forbindelse med stendiger.

I 2019 er bestanden ved trebroer i Aarhus vokset til 40-50 eksemplarer, og radeløven ser ud til fortsat at brede sig langsomt.

Det meste af bestanden vokser på den vestvendte side af en granitmur, men også på en nordvendt side er der flere kraftige eksemplarer voksende i fugerne mellem granitten.

30-35 eksemplarer af Rundfinnet Radeløv kan tælles på dette billede. Det udgør hovedparten af den nuværende bestand i Aarhus.

På den vestvendte side ud mod Brabrandstien vokser bregnerne tæt i sprækkerne mellem granitblokkene.

Den tætteste bestand af Rundfinnet Radeløv findes på den vestvendte mur.

Rundfinnet Radeløv er også er en populær havebregne (radeløv i haven), og når man kommer tættere på kan man se hvorfor. De lysegrønne småblade står i smuk kontrast til de mørke stængler og er modsat stillede. Sirligt arrangeret i et toradet mønster, hvilket måske har givet navn til radeløv-slægten?

Mellem radeløvens friskgrønne blade kan man se de visne stængler fra sidste års blade.

På den modsatte side af broen og stien på den østvendt granitmur har en enkelt Rundfinnet Radeløv etableret sig. Det må have været for ganske nylig, da bregnen her ikke har synlige visner stængler.

Nyetableret Rundfinnet Radeløv på østvendt granit mur.

Udvikling i den Aarhusianske bestand af Rundfinnet Radeløv

Biolog Bent Vestergaard Petersen har beskrevet den tidlige bestandsudvikling. I 2000 skriver han om opdagelsen:

Rundfinnet Radeløv (gullistet) har haft et par gode år ved Trebroer i Århus. Bestanden er nærmest fordoblet siden de første 10 eksemplarer blev opdaget i 1995. Det kunne være interessant at finde ud af, hvilken underart det drejer sig om, men hvem vil lægge krop til forsøget? For nye læsere af af Gejrfuglen kan det bemærkes, at de små bregner gror på en nordvendt bropille ca. 3 m over Århus Å, og de kan med kikkert beundres fra træbroen midt i åen.

I 2002 er bestanden vokset igen:

Bestanden af Rundfinnet Radeløv på bropillen ved Trebroer over Århus Å har det stadig fint. Den har bredt sig over et større areal de sidste år og der er omkring 40 planter heraf mange store. Da den blev opdaget i 1995 var der ca. 10 individer. Det er den eneste kendte bestand i Østjylland (Århus og Vejle amter). 

Sidste statusopdatering fra Bent Vestergaard er fra 2007:

Mellem graffittien klarer Rundfinnet Radeløv (rødlistet R) sig stadig fint mellem granitstenene, der danner fundament for betonbroen, der fører jernbanen over Århus A – lokalt kendt som Trebroer (Sten Porse). Bestanden blev opdaget i 1995 og der er talt omkring 30 individer.

Canon EOS 800D, fuglefotografi og fyrværkeri

januar 2nd, 2019. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Efter 7 år har jeg opgraderet mit trofaste kamerahus til et Canon EOS 800D fra mit tidligere EOS 1100D. Ud over 7 års udvikling på både hardware og elektronik, er det også en opgradering fra Canons entry level model til deres mellemklasse DSLR.

Opgraderingen til EOS 800D har givet mig blandt andet givet mig:

  • Dobbelt så mange pixels. Fra 12 til 24 megapixels
  • 3 gange hurtigere lukker med burst på op til 6 billeder i sekundet
  • Bedre autofokus med 45 fokuspunkter, der kan vælges individuelt eller i forskellige grupper
  • Bedre lysmåling med blandt andet spot måling
  • Øget lysfølsomhed. Fra 6400 til 25600
  • Større, bedre og drejbar skærm

EOS 800D skulle med hensyn til foto features og fotokvalitet være identisk med den noget dyrere Canon EOS 77D. Prismæssigt har de tidligere ligget tættere på hinanden, men EOS 800D modellen er p.t. forholdsvis langt ned i pris. Jeg fandt et kamerahus uden objektiver til 3250 kr mellem jul og nytår.

Her er et par testbilleder fra de første par dage med den EOS model. Først et par fuglebilleder taget med min Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM.

Overflyvende Rød Glente fotograferet på Marselisborg Lystbådehavn, Aarhus.

Rød Glente. 250mm, F6.3, 1/400, ISO 200.

Sjagger fanget mellem grenene i et buskads på Marselisborg Havn, Aarhus, hvor den fouragerede på nedfaldende æbler.

Sjagger. 250mm, F6.3, 1/400, ISO 100.

Til sidst en række foto af fyrværkeri fotograferet fra haven med min Canon EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS kitlinse, der fulgte mit gamle Canon 1100D.

De 3 fyrværkerifoto er håndholdte og taget på “Manual” med indstillingerne: F7, 1/10, ISO 6400. Belysningen var OK på de svagest oplyste billeder, men de foto med mest fyrværkeri var overbelyste med ca. 2/3-2 blændetrin.

Fyrværkeri, Canon EOS 800D, 55mm, F7, 1/10, ISO 6400.
Fyrværkeri, Canon EOS 800D, 55mm, F7, 1/10, ISO 6400.
Fyrværkeri, Canon EOS, 32mm, F7, 1/10, ISO 6400.

Jeg har efterfølgende justeret belysningen og hvidbalancen i Canon Digital Photo Professional. Til sidst har alle fyrværkeri foto fået en ordentlig omgang “Saturation” i Photoshop inden den sædvanlige “Resize” til web og medfølgende “Unsharp mask”.

Duehaler ved Sletterhage Fyr

august 27th, 2018. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Der har været meget snak om invasionen af Duehaler i år, så jeg har løbende tjekket sommerfuglebusken i haven. Der skulle dog en tur til Djursland, nærmere bestemt Sletterhage fyr på Helgenæs, inden det lykkedes at finde den i Danmark.

Der fandt jeg tilgengæld mindst 2 Duehaler sødag d. 26. august 2018. Duehalerne fouragerede i vegetationen langs stranden men fløj også omkring mellem de store granit og gnejs blokke på selve stranden.

Flyvende Duehale

Duehale fanget i flugten

Vinden var jævn fra vest og Duehalerne fouragerede blandt andet i en nogle Almindelig Bukketorn.

Flyvende Duehale

Flyvende Duehale fouragerer i Bukketorn

Duehalen hænger kun kortvarigt i luften foran blomsten, så man skal være både hurtig på aftrækkeren og heldig for at nå at fange dem i flugten. Jeg fotograferede også en Duehale siddende solbadende på betonen, men i siddende form er Duehalen langt mindre spektakulær, men derimod grå og godt kamufleret.

Ugen forinden havde jeg været så heldig at se og fotografere Duehaler i Grækenland. her fouragerede de flittigt i en hotelhave på Korfu.

Græsk Duehale

Duehale i Grækenland

Dråber i haven

juni 10th, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

En lidt kedelig grå majdag, en inspirerende fotobog og jeg kastede mig over diverse regndråber i haven.

Kirsebærtræ spejles i vandråber

Den har efterfølgende fået fuld gas i Photoshop, hvilket dækker over, at jeg ikke længere kan huske præcis, hvad pokker jeg har gjort.

Den inspirerende bog hedder forøvrigt: Creative Close-ups: Digital Photography Tips and Techniques og er skrevet af Harold Davis

 

Flyvende honningbier

maj 31st, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

En række billeder af flyvende honningbier fotograferet i mit kirsebærtræ.

Flyvende insekter er meget vanskelige, men lige netop honningbier er gode at øve sig på, fordi de svæver i længere tid på samme sted, og fordi deres flyvemønster er forholdsvis let at forudsige.

Alle billederne er taget med min Canon IS II kitlinse på 55mm. Flugtbillederne er taget på lukketidsprioritering (TV) med korte lukketider for at fryse biernes bevægelser. Den store udfordring har været korrekt fokus på de flyvende bier.  Strategien har været at skyde løs, og håbe på det bedste. I alt tog jeg knap 100 billeder af bierne i flugt, hvoraf ca. 20 blev skarpe. De 4 bedste kan ses her.

Flyvende Honningbi ved Kirsebærblomster
Første billede er taget på lidt større afstand, hvilket har givet forholdsvis stor dybdeskarphed. Lukkertiden er 1/2000 hvilket har frosset de svirrende vinger. Blænde 5.6 og ISO 640.

Flyvende Honningbi
Lukkertiden sat ned til 1/1600, og vingerne fremstår slørede pga bevægelses-uskarphed. F 6.3 og ISO 320.

Honningbi flyvende foran kirsebærblomster
Lidt tættere på og en god mørk baggrund. 1/1600, f 6.3 og ISO 800.

Flyvende Honningbi suger nektar fra Kirsebær
Og fra siden. 1/1600, f5.6 og ISO 640

Tilsidst en Honningbi, der er landet i kirsebærblomsten og er gået i gang med suge nektar. Kameraet er tilbage på blændeprioritering (AV) og indstillingerne er 1/320, f9 og ISO 100.

Honningbi i Kirsebærblomst

Billederne er taget over 2 omgange om eftermiddagen den. 20 april 2014 i flot solskin.

Refleksioner i skovsø

april 30th, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

En par billeder fra salamander søen i Egebækskoven. Det var for tidligt til der rigtig var kommet gang i salamanderne, så i stedet blev det til et par fotografier af refleksionerne i den lille skovsø.

Skovsø reflektion

Først et oversigtsbillede, som giver et godt indtryk træbevoksningen rundt om skovsøen.

Refleksion i skovsø

Og et mere abstrakt billede, hvor farverne er spejlet fra skovsøens græsklædte bred.

Billederne er taget den 15. april

Fuglesafari i Forsthaven

april 29th, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Efter den succesfyldte Safari i Forsthaven i sidste måned besøgte jeg Forstbotanisk Have igen 2 gange i april.

Begge gange udstyret med en smartphone med fuglesang med nogle almindelige danske arter i et forsøg på at lokke nogle småfugle lidt tættere på. Og det lykkedes over al forventning.

Fuglekonge i gran

En fuglekonge inde i den mørke granlund lokket til med Fuglekongesang. Fuglekongerne reagerede kraftigt på sangen, og var meget nysgerrige, selv efter de havde opdaget, at det ikke var en anden fuglekonge der stod bag.

Der er en del støj i billedet, men tilgengæld er det fuldstændig ubeskåret, så den er tæt på.  Linsen er Canons billige 55-250mm.

Syngende fuglekonge i busk

Her har jeg fået lokket fuglekongen ud i en busk med lidt mere lys. Toppen er rejst under sangen for at understrege signalet om, at territoriet allerede er optaget af en potent og handlekraftig fuglekonge han.

Rødhals poserer i Forsthaven

Denne rødhals sang ikke, men blev tydeligvis provokeret af den afspillede sang. Den poserede, pustede sig op og fremviste sin røde hals.

Ringdue i Forsthaven

En ringdue kigger længselsfuldt efter hunnen, der sidder inde i skyggen. Han hoppede også på hende et par gange, men desværre var der grene i vejen og det meste foregik i skyggen. Ringduen er som den eneste af fuglene på safarierne, der ikke blevet lokket til med sang.

Spætmejse i Forsthaven

En spætmejse synger aggressivt provokeret af den afspillede spætmejsesang.

Forsthaven udmærker sig med lave træer og buske, så fuglene ikke sidder højt oppe under løvtaget. Desuden er de vant til meget menneskelig aktivitet, så de er meget tillidsfulde i forhold til, hvad man ofte oplever i vild natur.

Blå Anemone ved Ørnereden

april 17th, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

Vanen tro blev forårets komme fejret med en Blå Anemone tur til Marselisborgskovene.

Per ved Mirabel, Moesgård Strand

Her hænger Per Henriksen ud foran en blomstrende Mirabel ved Moesgård Strand

Blå Anemone ved Ørnereden

En enlig Blå Anemone ved en af de store bestande på skrænterne et par 100 meter syd for Ørnereden. Denne Blå Anemone skilte sig ud ved en forholdsvis kort stængel, der gjorde den mere fotogen, da det samler blomsten og de første spæde blade. Den lave stængel gjorde også Anemonen mere stabil i forhold til en frisk vind ude fra Århus Bugten.

Billederne er fra den 29. marts. De Blå Anemoner havde blomstret i 14 dage, men der var endnu ikke ret mange friske blade.

Du kan finde mine tidligere Blå Anemone billeder her:  Blå Anemone i sol fra 2013 og 4 Blå Anemoner fra 2012.

 

Bjergvipstjerter ved Borum Møllebæk

marts 28th, 2014. Kategori: Foto | Ingen kommentarer »

En solskins søndag først i marts stødte jeg på to Bjergvipstjerter ved Borum Møllebæk ved broen i Baskær skov. De var i forårsstemning og havde travlt med parringsleg, hvor de fløj kaldende rundt og markerede tydeligvis et territorium  omkring broen.

bjergvipstjert-vandfald

Bjergvipstjert fouragerer ved vandfald i Borum Møllebæk.

bjergvipstjert-sten

Bjergvipstjert på stor mosbevokset sten ude i strømfaldet.

Begge billedet er croppet hårdt for at få fuglene til at fylde noget. Det øverste fra ca 1700 til 1000px og det nederste fra 2000px. En 250mm er altså lige i underkanten til fuglefotografi. Begge billeder er efterfølgende også  behandlet i Photoshop.  Den sædvanlige farvejustering og optimering med levels, saturaton og colorbalance.

 

Safari i Forsthaven

marts 25th, 2014. Kategori: Foto | 1 Kommentar »

Forstbotanisk Have, Aarhus eller Forsthaven som vi lokale kalder den i daglig tale er en lille park med forskellige træer og skovvækster fra hele verden. Forsthaven er omgivet af Egebæksskoven, Marsellisborg slotshave og kolonihaveforeningen Skovlunden.

Forsthaven er  spændende at fotografere i,  fordi her er masse af variation i bevoksningen. Der er mange lave træer, åbne partier og dyr, der er vant til mennesker. Nedenstående billeder er fra fredag formiddag, hvor haven er mindre besøgt end i weekenden, og der er derfor mere ro.

Egern i profil på stamme

Egern på grangren

I bunden af Forthaven  i den lille granlund var et par egern i fuld aktivitet. Billederne er taget med 45 minutters mellemrum. Det sidste er taget i dyb skygge på 1/320, f:5.6 og iso 1600. Efterfølgende har jeg lysnet billedet et par blændetrin i min raw editor.

Rådyr i Forsthaven

Rådyrene er fotograferet ca. 50 meter neden for den øverste sø, helt ovre mod den gamle skovridder gård. Billedet er taget fra hovedstien i Forsthaven. De sidste 3 år har jeg set den lille flok ganske ofte både her, i Egebækskoven og oppe mellem kolonihaverne, og har efterhånden også fotograferet dem 4-5 gange. Der var 3 dyr i fredags, og jeg var denne gang heldig med baggrunden, hvor jeg undgik plankeværket over mod Skovriddergården og børnehaven.

Rødmus i Forstbotanisk have

Rødmus fouragerer i Forsthaven

En lille Rødmus fouragerede ved siden af en lille bæk. Første gang jeg passerede, jog jeg den ned i sit hul. Senere vendte jeg  tilbage og  kunne snige mig tættere på. Har ikke meget erfaring med mus, så jeg troede først, at det drejede sig om en Halsbåndmus, men forholdsvis små øjne, små ører og den rødlige ryg viser at det er en Rødmus.

Alle billederne har fået en standard omgang i Photoshop, hvor jeg bl.a. har justeret levels, color balance og saturation.

Meget usædvanligt at komme hjem med fornuftige billeder af hele 3 pattedyrs arter her i Danmark, så på trods af lidt kedeligt vejr, blev det en ret fantastisk formiddag i Forsthaven. 😀