7 trin. Statsbiblioteket leger med web 2.0
august 29th, 2008. Kategori: Web2.07 trin kalder Statsbiblioteket sit forsøg på, at give medarbejderne et indblik i en række udvalgte web 2.0 teknologier. Projektet er frivilligt og giver medarbejderne mulighed for at lægge de daglige arbejdsopgaver til side og øge deres IT-faglige kompetencer.
Tendensen i informationssamfundet er, at mere og mere informationssøgning rykker væk fra bibliotekerne, og ud på Internettet. Og mange af Statsbibliotekets kernebrugere, de universitetsstuderende, er allerede hjemmevante brugere af web 2.0 teknologier og ny teknologi i al almindelighed. Derfor er det vigtigt, at medarbejdere ved institutioner som Statsbiblioteket har fingeren på pulsen, og forstår hvad vej udviklingen går. Især hvis Statsbiblioteket på sigt vil bevare sin position som en væsentlig informationsformidler.
Så 7 trin projektet er et godt eksempel på, hvordan man på samme tid kan pleje sine medarbejdere og tilføre virksomheden nye vigtige kompetencer.
De 7 trin
Helt konkret er de 7 trin bygget om om følgende web 2.0 teknologier:
- Blog
- Messenger
- RSS
- Delicious
- LibraryThing
- Flickr
- Wikies
Blog, Messenger, RSS bruger jeg dagligt. Men Delicious og Flikr kender jeg kun fra andres konti, og LibraryThing er helt nyt for mig. Så projektet er en kærkommen lejlighed for mig, til at afprøve nogle af de mere sociale web 2.0 teknologier.
En anden ting jeg vil bruge tid på under projektet er integrationen mellem de forskellige web 2.0 services. Integrationen mellem forskellige services er jo netop en væsentlig del af web 2.0.
7 trin – en amputeret udgave af 23 ting
Desværre er 7 trin en noget amputeret udgave af det mere ambitøse projekt 23 ting, som bibliotekerne i København, Randers og Herning stod bag. 23 ting dækkede som navnet antyder væsentlig flere web 2.0 teknologier. De 23 ting er inspireret af et amerikansk bibliotek i North Carolina, der lagde ud med hele 43 ting.
Så det er synd, at Statsbiblioteket har valgt at skære så kraftigt. Et af kendetegnene ved web 2.0 er netop overfloden af forskellige services og sammenblandingen af disse. Statsbiblioteket har valgt at satse på nogle af de få, der allerede er etablerede og gamle i web 2.0 forstand. Derved mister man lidt fornemmelsen af den pionerånd og nyhedsværdi, der ofte også er en del af drivkraften i nye web 2.0 fænomener.
På bloggen om de 7 trin kan man læse følgende begrundelse for valget af web 2.0 services
Formålet med dette forløb er ganske simpelt: Det handler om at vi i fællesskab skal opbygge et kendskab til begrebet “Web-2.0″ og en håndfuld konkrete eksempler på disse. Vi har tilladt os at udvælge syv gode eksempler på nyttige og spændende redskaber som kan berige din arbejdsdag og eventuelt også din fritid.
Læs mere på 7 trin bloggen
1 Trackback(s)