Tips til design

Brugervenlighed

Skriv konklusionerne øverst på siden. Det viser hvad teksten handler om og kan fange læserens interesse

Brugervenlige tekster

Loven om lighed

"Symboler, der ligner hinanden, opfattes som hørende sammen."

Gestalt lovene. Lighed

Vi opfatter figurerne her som 2 cirkler, 2 firkanter og 2 trekanter.

Vi kan forstærke samhørigheden med farver og det vil blive både hurtigere og lettere for os at foretage grupperingen.

Gestalt lovene. Lighed

Gestaltlove i praksis

Gestaltlove. Loven om lighed

Regionerne 5-10-2008

Gestaltloven om lighed bruges her til at præsenterer os for tre bokse med links. Boksene er forskellige i farve, men ens i placering, størrelse og indhold. Ligheden indikerer lighed i indholdet.

Farveforskellen er tilføjet for at vise, at der er tale om flere forskellige kategorier af links.

Ellers er også gestaltloven om lukkethed tydelig her. Informationerne er samlet i lukkede kasser.

I toppen af siden ser vi ogsp gestaltloven om nærhed. Her er ingen bokse, men til gengæld er informationerne pænt ordnet i klumper, så vi kan se, hvad der hører sammen.

Loven om lighed

Loven om lighed dækker f.eks. form, farve, størrelse og placering. Navigationen på vores websted er god til at anskueliggøre denne lov.

Vi placerer vores menuer, det samme sted på alle vores sider. Vi bruger endda ofte de samme placeringer, som alle de andre websteder. Menuerne er f.eks. topstillede og venstrestillede. Det giver vores brugere hurtigt overblik og en følelse af at kunne gennemskue navigationen fra første besøg. Det giver brugeren overskud til at fokusere på indholdet.

Endvidere giver vi alle vores knapper samme form, samme størrelse og oftest også samme farve.

Hvis du bruger flere forskelige navigationsformer, er det vigtigt, at disse er forskellige. Netop for at brugeren kan adskille dem fra hinanden. Så brugeren f.eks. ikke er i tvivl om, hvad der er hovedmenu og hvad der er undermenu.

Gestaltloven om lighed er også en af årsagerne til, at vi ikke må bruge understregninger i webtekster. Brugeren er vant til at en understregning betyder at der er tale om et link, og derfor skal vi ikke bruge understregninger i andre sammenhænge.